Foorumeista

Netti on piukassa erilaisia foorumeita. On taideyhteisöä ja roolipeliyhteisöjä ja harrastusyhteisöjä. Vaan miten erottaa huono yhteisö hyvästä yhteisöstä?

Sanokaa minun sanoneen, suurin osa nettiyhteisöistä on sisäsiittoisia elitistipaikkoja, joihin uusien on hyvin vaikea tulla mukaan. Jäsenmäärä ei vielä kerro, onko kyseessä ulkopuolisia kohtaan lämpöinen paikka vaiko muutaman sisäpiirin ihmisen keskustelupaikaksi noussut foorumi, jonka olemassaolon julkista tarkoitusta voikin sitten jokainen tykönään miettiä. Mitä järkeä on luoda laaja, monipuolinen ja ulkopuolisille avoin foorumi, jos ulkopuolisia ei kuitenkaan aiota kohdella yhteosön täysivaltaisina jäseninä alusta alkaen? Onko kyseessä statuksen etsintä? Onko se ”siistiä” olla admin/moderaattori roolipelipaikassa tai taideyhteisössä?

Näille statuksen kohottajille; sääli poksauttaa unelmanne, mutta nykyään kuka tahansa pääsee adminiksi. Se ei vaadi suurempia. Senkus pykäät foorumin ja itket sitten, miten raskasta sitä on pyörittää ja kuinka se vie paljon kallista aikaasi. Se ei tee sinusta kuitenkaan parempaa ihmistä. Jäsenet luovat paikan hengen, adminin tehtävä on ylläpitää tiettyä tasoa ja vahtia, että kaikki menee kuten kuuluukin. Jos ylityöllistää itsensä, on pelkästään typerä, ei uhrautuvainen ja ahkera.

Jos nyt sitten satut eksymään osaksi yhteisöä, niin jotakin paikan ulkopuolisystävällisyydestä kertovat topicit. Katsoppa huviksesi, lötyykö paikasta vaikka pulinatopicia/kuulumistopicia, ja roolipelipaikan kyseessä ollessa pelien etsimiselle tarkoitettua topicia. Surullisen usein paikan naavaparrat kommentoivat kärkkäästi toisiensa kuulumisia, mutta muiden kuulumiset jätetään omaan arvoonsa. He myös pelaavat mieluummin keskenään ja uusien pelaajien pelinhaut roikkuvat tyhjinä ja vastaamattomina kuukausia vanhempien saadessa pelikaverinsa päivissä.

Silmätikuksi joutuminen on ikävää. Sitäkin tapahtuu. Koska haluan olla kohtelias ja puhun omista tuntemuksistani, niin kommentoin seuraavaa asiaa anonyymisti ja tekaistuilla koodinimillä. Mukana ovat henkilöryhmä Y ja henkilö X, sekä Taideyhteisö C. Olen jo tovin kuulunut taideyhteisö C:hen, joka tuntui alussa hyvin kotoisalta ja kivalta paikalta. Pidän edelleen foorumin aiheesta sen verran, että käyn siellä joka päivä kärkkymässä uusia topiceita. Valitettavasti viihtymistäni syö välistä ikäväksi väsähtävä tunnelma. Muutaman käyttäjän välillä tuntuu riehuvan menneisyydestä peräisin oleva sota. Vaikka foorumilla on tarkoitus keskustella, väitelläkin, niin yhden käyttäjän lähes jokaisen mielipiteen kommentoiminen ikävään, piilovittuilevaan sävyyn ei ole aikuismaista toimintaa. Juuri aikuisuutta ainakin minä tällaisilta ”asiafoorumeilta” kaipaan. Eriävän mielipiteen esittäminen on sallittua ja herättää keskustelua, mutta kun tarkoituksena tuntuu olevan keskustelun herättämisen sijaan yksinkertaisesti dissata porukalla käyttäjää X, niin homma menee naurettavaksi. Se syö viihtymistä paitsi X:ltä, niin myös muilta. Minä en ainakaan koe viihtyväni enää kummoisestikaan, vaikka suurin osa paikan käyttäjistä netiketin hallitseekin.

Moni kakku päältä kaunis. Hyvän yhteisön löytäminen voi olla haasteellista, mutta onneksi netti on foorumeita väärällään. Jokainen varmasti löytää omansa. Minä olen huomannut viihtyväni kaikista parhaiten roolipeliyhteisö Myrkmeressä sekä omassa Ab Lupuksessani, jota ylläpidän hyvän ystäväni Saicun kanssa. Koiraharrastusfoorumeille en ole eksynyt aikoihin, sillä nämä tuntuvat olevat välistä vähän sisäsiittoisia ja vanhanaikaisia. Mikäli hyvä koirayhteisö on tiedossanne, vinkatkaa toki kommentteihin. Mielelläni käyn haistelemassa paikan tunnelmaa.

Tällaista tänään.

Advertisement

4 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

4 responses to “Foorumeista

 1. Yoruko

  Se vain on harmi että henkilö X:ällä on pakonomainen tarve hakeutua Y:n seuraan vaikka hänelle on tehty selväksi ettei hänestä pidetä jos hän ei osaa olla kuten muutkin. 🙂

  Ikäväkyllä alun hyvin menneen jakson jälkeen X on taas ruvennut pitämään kinkkakänkkäränkkä meininkiä jossa hän vaatii että ”Kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä” mutta hänen mielipiteensä on kuitenki ne ainoat oikeat ja niin edelleen, ja niin edelleen.

  Minä itse henk. koht. en jaksa paappoa ihmistä joka unohti kasvaa uhmaiän ohi olin sitten admin taikka en. Varsinkin kun hänen on näemmä ihan pakko tunkea nokkaansa sinne jossa hän itse tietää jokaisen ylläpitäjän olevan asioista eriävää mieltä kanssaan.

  Jos asia riippuisi pelkästään minusta, henkilö X olisi laitettu jo ainakin väliaikaiselle lomalle ihan vain siksi, että hänellä on ihan oikeasti jonkinlainen ego-itsetunto ongelma.

  • Mitä minä olen asiaa seurannut Taideyhteisössä C, niin hänen kommentteihinsa, jopa niihin ihan asiallisiin, tavataan vastata melko lailla kärkkäästi. Henkilökohtaisesti pidän tällaista vähän lapsellisena. Parempi olisi olla kommentoimatta tai edes yrittää olla kohtelias. Tällöin pitää itsellään oikeuden kritisoida hänen känkkäränkkätyyliään. Eri asia on tietenkin, jos hän alkaa suoraan loukata niitä ihmisiä, joiden kanssa ei ole samaa mieltä.

   Minusta paikan adminina sinulla on nimenomaan velvollisuus suhtautua häneen asiallisesti. Tuntuu jokseenkin absurdilta, että itseään avoimena markkinoiva foorumi hyökkää yhden henkilön kimppuun sillä verukkeella, että ”hän tietää, että me vihataan häntä, mitäs tunki tänne”. Se antaa paikasta aivan toisenlaisen kuvan, kuin mitä sen on kai tarkoitus olla. Tämä on minusta sääli, sillä viihdyn taideyhteisössä C. En vain oikein jaksa katsella hiekkalaatikkomeininkiä enää ylitettyäni lapsuusiän, en, vaikka minulla ei ole minkäänlaisia erityisiä tunnesiteitä niin henkilö X:n kuin henkilöryhmä Y:nkään suuntaan.

   Mikäli henkilöä X aiotaan dissata, miksei hänelle sitten jo alussa annettu porttikieltoa? On tekopyhää pitää paikan ovet avoinna, mutta tehdä samaan aikaan selväksi, että tervetullut hän ei tänne ole.

   • Yoruko

    Kuten sanoin, kyseinen henkilö saisi puolestani mennä porttikieltoon ainakin väliaikaisesti nyt, kun hän on aloittanut joskus aiemmin draamaan johtaneen samankaltaisen vänkäyksen. Sinä et luultavasti asiasta tiedä, joten tietenkin arvostelet tilanteen niillä tiedoilla jotka sinulla on.

    En kiellä sitä että olen kärkäs töksäyttämään asioita jos huomaan että joku henkilö käyttäytyy idioottimaisesti, sen puolesta olen kyllä huono ihminen adminiksi.

   • Totta. Arvostelen tilannetta nimenomaan yhteisön käyttäjänä, puuttumatta sen enempää siihen, mikä tilanteen on aiheuttanut. Varmaa on kuitenkin se, että ko. tilanne vaikuttaa ratkaisevasti omaan viihtyvyyteeni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s